In de herfst zullen de bladeren verkleuren en uiteindelijk vallen. In dit jaargetijde kunt u prachtige wandelingen maken in de natuur rond Vasse. ’s avonds kunt u dan heerlijk genieten van een knapperend haardvuur. Ook aan ontspanning zal het niet ontbreken, wat dacht u van een heerlijke warme sauna in combinatie met het zwembad of een kleurtje van de zonnebank?
Rond kersttijd zijn er in de buurt altijd veel kerstmarkten, zowel in Twente als net over de grens in Duitsland. Ook kunt u heerlijk een boek lezen en genieten van het uitzicht over de open essen van Vasse. De appartementen zijn allemaal voorzien van een moderne cv installatie, hierdoor is comfort gegarandeerd. Door de goede ligging van de appartementen ten op zichtte van de wind, is het soms in maart mogelijk om weer buiten te zitten.
De kerstmarkten:
Elk jaar gaan er veel mensen naar de kerstmarkten in Duitsland, om te genieten van een lekker glaasje Glühwein en een broodje Bratwurst. Zo laten op de Nordhornse markt vele handelaren hun exclusieve kerstartikelen zien, zoals glaswerk en handgemaakt aardewerk. Niet alleen in Nordhorn maar ook in veel andere steden treft u de uiterst sfeervolle kerstmarkten aan, zoals Bad-bentheim, Gronau, en Munster. Ook in Nederland zijn weer vele kerstmarkten te bezoeken.
Enkele plaatsen in Duitsland waar u de kerstmarkten kunt bezoeken:
Nordhorn
Gronau
Bentheim
Rheine
Lingen
Midwinterhoornblazen:
In Twente wordt traditiegetrouw tussen de eerste Adventszondag tot Driekoningen ( 6 januari) op de midwinterhoorn geblazen.
Onze voorouders deden dit om in de donkere wintertijd de boze geesten te verdrijven, om het licht te laten terugkeren en om uiting te geven aan hun angsten.
Tevens was dit ook een manier om met elkaar te communiceren.
Als blaasinstrument werd vroeger een ossenhoorn gebruikt. De ossenhoorn is vrij kort en meer dan één klaaglijke toon kon er eigenlijk niet uitgehaald worden.
Vroeger was dit meer dan voldoende, want het geluid droeg ’s winters kilometers ver over de hard bevroren essen rond de dorpen.
Tegenwoordig heeft het midwinterhoornblazen meer een religieus tintje. Het kondigt de geboorte van het Kerstkind aan. Door een gebrek aan ossenhoorns worden tegenwoordig midwinterhoorns gebouwd uit stammen van de els, berk of wilg. Zij hebben dan een lengte van ongeveer anderhalve meter en een goede blazer haalt er vijf tot zes tonen uit. Het is belangrijk dat de tonen met elkaar verbonden worden, waardoor de “olde roop”, de weemoedige klank ontstaat. De ossenhoornblazers zijn op diverse data in november en december te bewonderen in authentieke kleding uit oude tijden.